De re-integratiewetgeving is zeer uitgebreid omschreven. Maar deze wetgeving gaat pas in werking als het slachtoffer meer dan een maand afwezig is om medische redenen.
Na een privé- en vooral na een arbeidsongeval kan het bedrijf vragen aan het slachtoffer om tijdelijk aangepast werk te verrichten. Zolang het zinvol is en het de genezing niet in gevaar brengt lijkt me dat trouwens prima. Ook al werkt de collega op halve kracht, dat is nog altijd meer dan geen werk. Dat werk kan anders blijven liggen tot de persoon volledig genezen is. Alternatief is dat collega’s een tandje bij steken en het werk tijdelijk overnemen. Maar ook daar, als het team al op meer dan 100% draait en de rek eruit is heeft dat ook zijn risico’s.
In mijn zoektocht naar tippexongevallen, arbeidsongevallen die effectief plaatsvonden, maar worden verzwegen of geminimaliseerd kom ik dat aangepast werk regelmatig tegen. Sommige bedrijven zijn zeer enthousiast om aangepast werk aan te bieden, vooral, of soms helaas zelf enkel na een arbeidsongeval. De motivatie ligt dan niet (altijd) bij het werk dat blijft liggen. Voor vele bedrijven gaat het over de arbeidsongevallencijfers. Zodra het slachtoffer de dag na het arbeidsongeval nog steeds thuis is spreekt men van werkverlet. Dan pas komen deze ongevallen in de statistieken. En dat willen sommige bedrijven te allen tijde voorkomen. Afspraken rond aangepast worden dus regelmatig binnen de 24u gemaakt, over efficiëntie gesproken 😉 Ook maakt dat bij geen werkverlet de frequentie (Fg) en de Werkelijke ernstgraad (W.eg) op 0 blijven, dit omdat er geen werkverlet is. Toch lichtjes ironisch dat we dit dan de term werkelijke ernstgraad geven.
Naast de interne redenen om al dan niet met aangepast werk te werk leggen sommige mensen de reden bij hun VCA-certificaat. Zo adviseert VCA bedrijven die een P-certificaat willen om een interne procedure te hebben rond aangepast werk. Zo zijn dit de minimum eisen;
- Er is een beleid vastgesteld om aangepast werk te bieden.
- Er is een gekwalificeerde medische deskundige betrokken. (arbeidsarts)
Omdat deze minimumeisen wel heel pover zijn noteer ik hier een uitgebreide checklist rond aangepast werk. Bijzonder benieuwd naar jouw aanvullingen en bedenkingen.
Wordt op je werk aangepast werk aangeboden? Overloop dan gerust eens jullie werkwijze met deze checklist. En hebben jullie ook een uitgeschreven beleid? Neem dan even de tijd om jullie interne beleid te bekijken. Deze checklist kun je trouwens hier gratis downloaden.
Heb je vragen, aanvullingen of bedenkingen? Ik hoor ze graag.
Bart
Geef een reactie